Türkiye su ürünleri ihracatında 6 ayda rekor kırdı

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatı 132 Bin 500 Tonu Aştı

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği verilerine göre, su ürünleri sektörü ocak-haziran döneminde toplamda 132 bin 500 ton ürünü 78 ülkeye ihraç etti. Bu dönemde elde edilen gelir içinde en büyük payı 302 milyon 962 bin dolar ile levrek aldı. Onu sırasıyla 273 milyon 690 bin dolarla çipura ve 217 milyon 109 bin dolarla Türk somonu takip etti. Özellikle Türk somonu, geçen yıla göre yüzde 17’lik bir artışla dikkat çekti.

Rusya Önde Giderken, Avrupa Ülkeleri Hızla İzliyor

Su ürünleri ihracatında en çok tercih edilen ülke Rusya olurken, onu sırasıyla İtalya, Hollanda, Yunanistan ve İngiltere takip etti. Avrupa pazarındaki talep artışı, Türkiye’yi sektörde rekabet açısından avantajlı bir konuma taşıdı.

Sektör 2 Milyar Dolar Barajını Geçmeyi Hedefliyor

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, sektörün bu yılın ilk yarısında hedeflenen seviyede olduğunu belirtti ve ikinci yarıda benzer bir performans beklediklerini ifade etti. Kızıltan, “Miktar bazında bir azalma yaşanmasına rağmen, birim fiyatlarımızda yaklaşık yüzde 20’lik bir artış gözlemledik. Bu durum bize gelirimizin artmasını sağladı. Yıl sonuna kadar 2 milyar doların üzerinde bir ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Türk Somonunda Büyük Potansiyel Var

Karadeniz’de yetiştirilen Türk somonunun ihracattaki rolü hızla artmaktadır. Sadece bu yılın ilk yarısında 32 bin tonluk bir üretim gerçekleşti. Hasatlar temmuz ayına kadar tamamlanmış olup, Kızıltan, “Tüm bu balıkların yıl sonuna kadar satılması bekleniyor. Bu durum Karadenizli üreticilere 500–600 milyon dolarlık bir gelir sağlayacak” şeklinde konuştu.

Kızıltan, Türk somonunun aslen bir alabalık türü olduğunu ve bu balığın işlenerek dünya pazarında daha fazla kabul görebileceğini söyleyerek, “Karadeniz’deki yatırımlarla, 2032 yılına kadar yıllık 1 milyar doların üzerinde gelir elde edilmesini bekliyoruz” dedi.

Bakanlık Destekleri Üretimi Güçlendiriyor

Su ürünleri sektöründe Türkiye’yi avantajlı hale getiren şeylerden biri de, Avrupa’da arzın azalmasıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sağladığı desteklerin önemli bir rol oynadığını belirten Kızıltan, Türk su ürünleri sektörünün, hem üretim kapasitesi hem de ihracat potansiyeliyle global alanda güçlü bir konuma sahip olduğunu vurguladı.

Related Posts

Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı ne zaman? Temmuz 2025 PPK toplantısı ne zaman yapılacak?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) merakla beklenen temmuz ayı faiz kararı için geri sayım başladı. Peki, Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı ne zaman? Temmuz 2025 PPK toplantısı ne zaman yapılacak?

Çorumlu şirket İtalya’nın dev firmasını satın aldı

Türkiye’nin mühimmat üretimi yapan firmalarından ARCA Savunma, Avrupa’nın önemli askeri sanayi kuruluşlarından İtalyan Esplodenti Sabino’yu satın alarak bir ilke daha imza attı.

Ünlü ekonomist uyardı: Konutta fırtına öncesi sessizlik

Konut sektöründe fiyat artışı enflasyonun altında kalırken, satışlar hızla yükseldi. Haziran ayında fiyatlar %2 artarken, toplam konut satışları %35.8, ipotekli satışlar ise %112.6 oranında arttı. Geçer, bu hareketliliği “erken pozisyon alma …

İran’da Petrol Rafinerisinde Yangın: 1 Ölü

Abadan’daki petrol rafinerisinde çıkan yangında 1 kişi hayatını kaybetti, yangın kontrol altına alındı.

İstanbul Havalimanı’ndan çifte başarı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nda 18 Temmuz’da bin 695 hava trafik hareketiyle bugüne kadarki en yüksek günlük uçuş sayısına ulaşıldığını bildirdi.

36 ilde 245 arsa satılacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) mülkiyetinde, 36 ildeki 245 arsa açık artırma yöntemiyle satışa çıkarılacak. TOKİ’den yapılan açıklamaya göre, TOKİ 36 ildeki 245 arsayı 4 Ağustos’ta açık …