Pek çok kişi farkında olmadan yapıyor: Mutfaktaki bu hata yılda 2.100 TL’ye mal oluyor

Mutfak Alışkanlığınız Elektrik Faturanızı Yükseltiyor! Buzdolabına Sıcak Yemek Koymak

Artan enerji fiyatlarıyla birlikte elektrik faturalarını düşürmenin yolları aranırken, mutfaktaki masum bir alışkanlığın aslında gizli bir maliyete yol açtığı ortaya çıktı.

Çoğu kişinin farkında olmadan yaptığı buzdolabına sıcak yemek koyma hatası, cihazın tüketimini %25’e varan oranda artırarak hem faturayı kabartıyor hem de buzdolabının ömrünü kısaltıyor.

Faturayı nasıl etkilediğine gelince, buzdolabına sıcak bir yemek konulması cihazın iç sıcaklığını aniden yükseltir. Buzdolabı, bu ani ısı artışını dengelemek için kompresörünü daha uzun süre ve daha yoğun bir şekilde çalıştırmak zorunda kalır. Bu da elektrik tüketimini önemli ölçüde artırır.

Yapılan hesaplamalara göre, bu yaygın alışkanlığın ortalama bir aileye yıllık maliyeti yaklaşık 2.100 TL’ye kadar çıkabiliyor. Üstelik, bu sorun genellikle fatura geldiğinde fark edilir çünkü buzdolabı herhangi bir uyarı veya arıza sesi vermez.

Sadece faturaya değil, cihaza da zarar veriyor

Tekrarlanan bu “termal şoklar” sadece faturaya değil, aynı zamanda cihaza da uzun vadede zarar verir. Sürekli aşırı yük altında çalışan kompresör daha hızlı yıpranır ve bu da buzdolabının erken bozulma riskini artırır. Daha kısa ömürlü bir cihaz ise, beklenmedik bir anda yüksek bir yenileme maliyeti demektir.

Neyse ki bu maliyetli hatayı düzeltmek oldukça kolay. Uzmanların önerdiği en temel kural şu: Pişirdiğiniz yemekleri buzdolabına koymadan önce oda sıcaklığında en az 20-30 dakika soğumasına izin verin.

Soğuma sürecini hızlandırmak için yemeği daha geniş ve sığ bir kaba aktarmak da etkili bir yöntem olabilir. Bu basit alışkanlık, hem cihazınızı hem de bütçenizi korumaya yardımcı olacaktır.

Related Posts

Aksa Enerji’den Gabon’a 145 MW’lık yeni enerji yatırımı

Türkiye’nin en büyük elektrik üreticisi Aksa Enerji, Gabon’a toplam 145 MW kurulu güçte Doğalgazlı Elektrik Santrali yatırımı yapıyor. Başkent Libreville ve Port Gentil şehrinde devreye alınacak santraller, ülkenin enerji arz güvenliğine ve ekonomik kalkınmasına uzun vadeli katkı sunmayı hedefliyor

Son 1 haftada 1 yıllık sattılar: ‘Montaja yetişemiyoruz’

İzmir’de kuraklık endişesi ve su kesintileri nedeniyle vatandaşlar su depolarına yöneldi. Barajlardaki su seviyelerinin düşmesiyle artan talep, depo satışlarını yüzde 100’ün üzerine çıkardı. Esnaf, özellikle 500 ve 1000 litrelik depoların yoğun ilgi gördüğünü belirtti.

VİOP’ta endeks kontratı güne yükselişle başladı! (30 Temmuz 2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen ağustos vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 0,7 azalışla 11.993,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı akşam seansında kayıplarının bir kısmını telafi ederek 12.013,00 oldu. Ağustos vadeli endeks kontratı …

Bafra Ovası’nda karpuzda 94 bin 500 ton rekolte bekleniyor

Bafra Sebze ve Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Adem Aşçı, , Bafra Ovası’nda 13 bin 500 dekar alanda karpuz üretimi gerçekleştirildiğini söyledi. Nisan ayında örtü altında başlayan karpuzun hasadının sürdüğünü belirten Aşçı, karpuzun tanesinin …

Güney Kore Borsası üçüncü haftada da yükseldi

Güney Kore borsası, haftayı sınırlı bir kazançla tamamlarken, yatırımcıların gözü ABD ile yürütülen ticaret görüşmelerine çevrildi. KOSPI Endeksi, haftanın son işlem gününü 6 puanlık artışla 3.196 seviyesinden tamamladı. Böylece borsa, üst üste …

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (23 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,16 değer kazanarak 10.632,59 puana yükseldi. Dün 10.616,18 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 29,04 puan ve yüzde 0,27 artışla 10.645,12 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 …