Depremi fırsata çevirdiler: Fiyatlar uçtu

23 Nisan Depremi Sonrası Arsa ve Tarla Fiyatları Artıyor

İstanbul ve çevresinde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından arsa ve tarla fiyatlarında dikkat çekici bir yükseliş yaşanıyor. Özellikle Çatalca, Silivri, Arnavutköy, Tekirdağ, Marmara Ereğlisi, Çorlu ve Saray gibi bölgelerde gayrimenkul talebinde artış gözlemleniyor.

Şikayetler Artıyor

Gayrimenkul hukukçusu avukat Ebru Yılmaz, deprem sonrası artan yatırım ilgisine dikkat çekerek, tüketicilerin plansız hareket etmemesi gerektiğini belirtiyor. İmara kapalı bölgelerde yapılaşmanın kesinlikle yasak olduğunu vurgulayan Yılmaz, yerleşime uygun olmayan alanlarda yapılan satışlarda dolandırıcılık riskinin çok yüksek olduğunu ve tüketicilere imar değil vaat satıldığını söylüyor. Belediyelerin resmi açıklama yapmadan imar geleceği hakkında söz vermenin güvenilir olmadığını ve imar planlarının yıllarca bekleyebileceğini hatta çıkamayacağını belirtiyor.

Çeşmeli gibi yerleşime kapalı bölgelerde, dolandırıcıların yüksek fiyattan satış yaparak tüketicileri kandırdığına dair artan şikayetlerin olduğunu belirtiyor.

Gayrimenkul değerleme uzmanı Burak Taban, vatandaşları sahte ilanlara karşı uyararak, tapu ve imar durumlarını resmi kurumlardan kontrol etmeleri gerektiğini vurguluyor. Marmara Ereğlisi’nde 20 yıl önce ‘yakında imar gelir’ vaadiyle yapılan satışların hala imar alamadığını örnek gösteriyor ve bu durumun insanların umutlarıyla oynandığını belirtiyor.

Tiny House Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tiny house modasının devam ettiğini ancak bu alanda pek çok kişinin yönetmelikler hakkında bilgisiz olduğunu belirtiyor. Şehir planlayıcıları, tiny house’un sabitlenmesinin yasak olduğunu ve tekerlekli ve taşınabilir olması gerektiğini vurgularken, altyapı hizmetlerine sahip olmayan yerlerde konulamayacağını belirtiyor.

Arsa Alımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Tapu kaydı kontrolü yapın, hisseli olup olmadığını ve niteliğini öğrenin.
  • İmar durumu sorgulayın ve alacağınız yerin konut yapılabilirliğini öğrenin.
  • Kadastro ve parsel bilgilerini inceleyin.
  • Ulaşım ve altyapı durumunu araştırın.
  • Doğal afet riskini kontrol edin.
  • Tarım arazileri alırken toprak koruma kanununa dikkat edin.
  • Satıcıyla noter tasdikli sözleşme yapın.
  • Vergi borcu ve haciz durumunu kontrol edin.
  • Çevre projelerini araştırın.

Related Posts

Borsadaki kayıp 40 günde 1,5 trilyon lira oldu

19 Mart ve sonrasıyla başlayan olaylar neticesinde Borsa İstanbul BIST 100 endeksindeki kaybın 40 günlük bilançosu 1,5 trilyon lira oldu.

İstanbul’un zam şampiyonu belli oldu – 2 Mayıs 2025

İstanbul Ticaret Odası, 2025 Nisan ayına ait perakende fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı. Verilere göre, geçen ay fiyatı en çok artan ürün yüzde 43,97 ile limon olurken, en fazla ucuzlayan ürün yüzde 41,15 ile patlıcan oldu.

1 Mayıs’a özel rapor yayımlandı: İşçi ücretleri erirken patron maaşları uçuşta!

Oxfam’ın yeni raporu, CEO maaşlarındaki artışla işçi ücretleri arasındaki uçurumu gözler önüne serdi. Kuruluş, milyarderlerin vergilendirilmesi ve adil ücret politikaları için acil çağrı yaptı.

Alman ekonomisi teknik resesyonun kıyısından döndü

Alman ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde hane halkı tüketim harcamaları ve yatırımlar sayesinde yüzde 0,2 büyüyerek, resesyona girmekten kurtuldu.

Çinli enerji devi Suudilerle anlaştı

Çinli enerji devi Sinopec, Suudi Aramco’nun birimiyle liman işletmeciliği ve ham petrol taşımacılığı gibi alanlarda 28,8 milyar yuan sermayeli ortak girişim kurmak için anlaşmaya vardığını açıkladı.

Apple Meta’ya rakip oluyor! Akıllı gözlüğünü 2027’de piyasaya sürecek

Teknoloji devi Apple, yapay zekâ destekli yeni bir akıllı gözlük üzerinde çalışıyor. Cihazın, çevreyi analiz ederek kullanıcıya bilgi sunması beklenirken, ürünün tam anlamıyla artırılmış gerçeklik deneyimi sunmayacağı belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir