2025 yılında Türkiye’nin sebze, meyve ve tahıl üretimi düşecek

TÜİK: Türkiye’de Bitkisel Üretim Düşüş Trendinde

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan “Bitkisel Üretim 1.Tahmini, 2025” raporu, Türkiye’nin bitkisel üretiminde ciddi oranda azalış öngörüyor.

Üretim Miktarlarında Beklenen Azalışlar

Rapora göre, 2025 yılı birinci tahmininde tarla ürünleri olan tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) yüzde 5,3, sebzelerde yüzde 1,7, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise yüzde 24,4 oranında üretim miktarlarında azalma bekleniyor. Bu doğrultuda, tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 71,4 milyon ton, sebzelerde 33 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise 21,4 milyon ton üretim gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Tahıl Üretiminde Düşüş Öngörülüyor

Özellikle tahıl ürünlerinde 2025 yılında yüzde 4,1 oranında azalış bekleniyor. Bu kapsamda, buğday üretiminin yüzde 5,8, arpa üretiminin yüzde 8,0, çavdar üretiminin yüzde 5,5, yulaf üretiminin yüzde 23,1 azalacağı tahmin ediliyor. Ancak, mısır üretiminde yüzde 4,9 artış öngörülüyor.

Kuru baklagiller grubunda ise nohut, kuru fasulye ve kırmızı mercimek üretiminin sırasıyla 605 bin ton, 283 bin ton ve 340 bin ton olacağı tahmin ediliyor. Patates üretiminde yüzde 13,0, yağlı tohumlardan soya ve ayçiçeği üretiminde ise sırasıyla yüzde 11,1 azalış ve yüzde 4,8 artış bekleniyor.

Sebze ve Meyve Üretiminde Düşüşler Devam Ediyor

Şeker pancarı üretiminin yüzde 6,5, sebzeler üretiminin yüzde 1,7 azalması beklenirken, sebzeler grubunda bazı ürünlerde artış öngörülüyor. Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretiminde ise yüzde 24,4 oranında azalış bekleniyor.

Elma, çilek, şeftali, nektarin, kiraz ve üzüm gibi meyvelerde önemli ölçüde üretim azalışı beklenirken, mandalina hariç turunçgil meyvelerinde de azalış bekleniyor. Sert kabuklu meyvelerden fındık, ceviz ve Antep fıstığında da azalış öngörülüyor. Muz üretiminde bir değişiklik olmazken, zeytin üretiminde yüzde 40,0 azalma bekleniyor.

Related Posts

Metro İstanbul’da toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) ulaşım iştiraki Metro İstanbul ile Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) bağlı Demiryol-İş Sendikası arasında yürütülen 18. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. Aralık …

Yabancı yatırımcı dönmeye başladı: 245,2 milyon dolarlık hisse senedi aldı

Yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul’da dönüşü başladı. 19 Mart sonrası sert çıkışlar yaban yabancı yatırımcı, alım pozisyonuna geçti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, yurt dışında yerleşik yatırımcılar 16 Mayıs haftasında …

Memurların tazminatı artırıldı

Kahramankazan Belediye Başkanı Selim Çırpanoğlu, Tüm Yerel Yönetim Çalışanları Sendikası ile “Sosyal Denge Sözleşmesi” imzaladı. Kahramankazan Belediyesi Nikah Salonu’nda gerçekleşen imza törenine, Belediye Başkanı Selim Çırpanoğlu, TÜM-YEREL-SEN …

KKM’de erime devam ediyor: 600 milyar TL’nin altına geriledi

Kur korumalı TL mevduat (KKM) ve katılma hesaplarındaki düşüş sürdü. Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 625,9 milyar TL’den 596,1 milyar TL’ye geriledi. KREDİLER VE MEVDUAT YÜKSELDİ Aynı haftada krediler 18 trilyon 417 milyar TL’den 18 …

Bakan Şimşek ‘yatırımcı güveni sürüyor’ dedi: Peki veriler ne diyor?

Mehmet Şimşek’in vurguladığı ”Türkiye’nin dış finansman başarısı”na karşın yabancı yatırımcı çıkışlarının devam ettiği görüldü. Eximbank’ın 1 milyar dolarlık rekor sendikasyon kredisi ve Hazine’nin 2 milyar dolarlık tahvil ihracına karşın 19 Mart sonrası dönemde net çıkış 9,6 milyar dolara ulaştı. Piyasa verileri, resmi açıklamalarla ters düşerken bu verilerin oluşmasına imkân tanıyan Merkez Bankası müdahalelerinin büyüklüğü de dikkat çekiyor.

İtalyan hava yolu şirketi, İsrail seferlerini askıya alma kararını uzattı

İtalyan hava yolu şirketi ITA Airways, Orta Doğu’daki güvenlik endişeleri nedeniyle Tel Aviv seferlerini 8 Haziran’a kadar durdurduğunu açıkladı. Yolcular biletlerini iade alabilecek veya ileri bir tarihe erteleyebilecek.