Nisanda en fazla aylık reel getiri külçe altında oldu

TÜİK, Nisan Ayı Finansal Yatırım Araçları Reel Getiri Oranlarını Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin “finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları”nı açıkladı.

Buna göre, nisanda aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 8,8, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 8,54 oranlarıyla külçe altında görüldü.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde, yatırım araçlarından avro yüzde 4,07, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,44 yatırımcısına reel getiri sağlarken, dolar yüzde 0,03, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 7,39 ve BIST 100 endeksi yüzde 9,93 yatırımcısına kaybettirdi.

TÜFE ile indirgendiğinde ise avro yüzde 3,83, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,2 yatırımcısına reel getiri sağladı, dolar yüzde 0,26, DİBS yüzde 7,6, BIST 100 endeksi yüzde 10,14 kayba yol açtı.

Külçe altın, üç aylık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 20,83, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 19,69 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri kazandıran yatırım aracı oldu.

Aynı dönemde BIST, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 12,26, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 13,09 ile yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı olarak öne çıktı.

6 aylık değerlendirmeye göre külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 18,15, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 12,36 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olarak kayıtlara geçti. Aynı dönemde BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 5,9, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 10,51 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı olarak hesaplandı.

Yıllıkta en yüksek reel getiri külçe altında

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 31,17, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 16,55 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olarak öne çıktı.

Yıllık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yatırım araçlarından mevduat faizi (brüt) yüzde 16,26 ve avro yüzde 0,9 oranlarında yatırımcısına reel getiri kazandırırken, DİBS yüzde 0,91, dolar yüzde 3,8 ve BIST 100 endeksi yüzde 20,29 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

TÜFE ile indirgendiğinde mevduat faizi (brüt) yüzde 3,31 yatırımcısına reel getiri sağlarken, avro yüzde 10,35, DİBS yüzde 11,95, dolar yüzde 14,51 ve BIST 100 endeksi yüzde 29,17 oranlarında yatırımcısının kayba uğramasına yol açtı.

Related Posts

AVM’ler krizde! Bir devir sona mı eriyor? Türkiye’nin ilk butik AVM’si kapanıyor

Türkiye’de son çeyrek yüzyılda ortaya çıkan Alışveriş Merkezi (AVM) furyası özellikle deprem riski altında olan megakent İstanbul’da büyük tepkilere rağmen yıllarca yapılmaya devam edildi. Uğruna, yeşil alanlar, deprem toplanma alanları feda edildi …

Bankacılık devi altın yatırımcılarını uyardı: Yükseliş geçici

İsrail-İran geriliminin ardından tırmanışa geçen altında yönün ne olacağı merak konusu. Jeopolitik gerilim sonrası altın yeniden gücenli liman olarak öne çıktı. Yatırımcılar yükselen altın fiyatlarını takip ederken, bu trendin devam edip etmeyeceğini …

Brezilya tahvil faizleri son 6 ayın en düşük seviyelerinde

Brezilya’da 10 yıllık devlet tahvili faizleri, azalan enflasyon ve değişen faiz oranı beklentileriyle birlikte Haziran ayında yaklaşık %13,9 seviyelerine inerek Aralık 2024’ten bu yana görülen en düşük seviyelere yaklaştı. Mayıs ayı Tüketici Fiyat …

ABD’nin 30 yıllık tahvil ihracına güçlü talep

Küresel piyasaların yakın takip ettiği ABD Hazinesi’nin perşembe günkü 22 milyar dolarlık 30 yıl vadeli tahvil satışı beklentilerin üzerinde talep görürken, bu ihale ile uzun vadeli borçlanma araçlarına dair talebe dair endişeler bir miktar dizginledi.

Son dakika: Piyasalarda ‘İsrail- İran’ gerginliği! Altın tırmanışa geçti

Altında tansiyon kritik gelişmelerle birlikte yeniden yükseldi. Altın, İsrail’in İran’ın nükleer tesislerini ve askeri liderliğini hedef alan hava saldırıları düzenlemesinin ardından yükseldi.

Almanya’nın büyüme tahmini yukarı yönlü revize edildi

Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), Almanya’nın büyüme tahminini yukarı yönlü revize etti. Küresel ticaret savaşından dolayı belirsizlik içinde olan piyasalara rağmen Almanya ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü.